Genellikle herhangi bir sorun yaşanmadıkça çalışma ortamının zemini hiç kimsenin dikkatini çekmez. Hâlbuki iş güvenliği ve iş günü verimliliği açısından zemin yapısı oldukça önemlidir.
Sahip olduğu nitelikler bakımından diğer zemin kaplama malzemelerine nazaran daha üstün özelliklere sahip epoksi zemin kaplama ürünleri, her mekâna hitap etmesi, yapısal avantajları nedeniyle yeni dönem yapı sektörünün en çok tercih edilen ürünü olmuştur.
Epoksi, birçok endüstriyel kimyasal bileşiğin reaksiyonuyla üretilmiş termoset plastiktir. Epoksi ürünler, plastik, boya, yapıştırıcı, kaplama, astar olarak inşaat ve yapı uygulamaları ile sızdırmazlık malzemesi, döşeme, ürün ve malzeme imalatında kullanılır.
Epoksi zemin kaplamaları sertleştirici ile birlikte uygulanır. Ortamın sıcaklık-nem oranı, uygulanan ürünün karışım oranı, uygulanan yüzeyin nem oranı gibi birkaç sebebe bağlı olarak sertleşme işlemi gerçekleşir. Ürün kendini ekzotermik bir reaksiyonla düz ve pürüzsüz bir yapıya eğilimli olarak ayarlar. En son tamamen zemine ayak uydurmuş düz bir yapıya dönüşür. Bu nedenle uygulama yapılacak zemin eğimli olmamalıdır.
Epoksi zemin kaplama yapılmadan önce, kaplanacak zemininin nem oranı, eğimli yapısı, yüzeyin pürüzlülük durumu, derz ve çatlak yapısı kontrol edilmelidir. %8 ve üzeri beton nem oranı olması durumunda betonun kuruması beklenmeli veya kurutma işlemine tabi tutulmalıdır. Zemin üzerindeki pürüzler varsa beton silim makineleri (blastract veya muadilleri) aracılığı ile giderilmelidir. Varsa eğimler düzeltilmelidir. Zemin derzleri betonla bütünleşik hale gelmesi için uygun derz dolgu ile kapatılmalıdır. Epoksi zemin monte edilmeden önce çatlaklar giderilmeli ve epoksi astar uygulaması yapılmalıdır.
Epoksi kaplama döşemeleri ticari, endüstriyel ve üretim tesisleri yapıları, ecza üretim alanları, yiyecek ve içecek tesisleri, depolarda çokça tercih edilmeye başlanmıştır.
Epoksi kaplama ürünleri betonarme zeminler için sızdırmazlık malzemesi olarak da kullanılır. Epoksi zemin yürüme yolları, ticari binalar, hatta duvarlar ve tavanlarda bile kullanılabilir. Özellikle garaj zeminleri için mükemmel bir seçenektir.
Gıda işleme tesisleri ya da farmasötik (tıbbi bitkiler, bu bitkilerle tedaviye yönelik taramalar ile biyolojik aktivite çalışmaları) bitkiler gibi endüstriyel çalışmalarda ve daha fazla aşınmayı karşılayabilecek özellikleri ile (dayanırlık özellikleri ve yüksek sıkıştırma mukavemeti nedeniyle) 20 yılı aşkın bir zamandır epoksi zemin kaplamaları tercih eder. Epoksi zemin kaplamaları yüksek basınç uygulanması veya tamirat çalışmaları altında çatlaması hemen hemen imkânsızdır.
Epoksi kaplanacak olan zemin çok sağlam bir yapıda (dayanıklı beton, yüksek dozajlı bir şap gibi) olmalıdır. Epoksi yapılmış olan yüzeyin altı eğer zayıfsa epoksi kaplama kısa ömürlü olur. Bu nedenle mutlaka zayıf zeminin kuvvetlendirilmesi gerekir.
Seramik yüzeyler içinde epoksi zemin kaplama uygulanabilir. Ancak eğer seramiklerde yerden kalkma, ufalanma gibi durumlar varsa bunların öncelikle tamir edilmesi gerekir. Ancak bu işlemlersen sonra seramik yüzey üzerine kaplama yapabilir.
Endüstriyel üretim alanlarında, yoğun ağır trafiğin olduğu zeminlerde, epoksi zemin kaplama sistemlerini sıklıkla tavsiye edilir. Çünkü epoksi kaplamalar endüstriyel ortamlarda birçok avantajlara sahiptir. Şöyle ki;
Epoksi zemin kaplama sistemleri; Poliüretan, metilmetakrilat gibi kimyasal dayanımları bilinen sistemlerden çok dayanıklıdır. Alkali ortamlara, hayvansal ve mineral yağlara, seyreltik asitlere, petrol, benzin, jet yakıtı, şarap, tuzlu su, atık sular, alkol gibi daha birçok kimyasallara mükemmel dayanım gösterir.
Yeni teknoloji epoksi kaplamalar artık daha hızlı sertleşebilen tarzda olduğu için üretimin ara vermeden devam etmesi gereken tesislerde bekleme sürelerini azaltmakta, dolayısıyla yapım esnasında oluşabilecek üretim kayıpları da en aza inmektedir.
Epoksi zeminler aşınma direnci yüksek zemin kaplamasıdır. Anti statik özelliği nedeniyle tozumanın üretimi engellediği ortamlarda kesinlikle kullanılmalıdırlar.
Epoksi kaplamalar elektriksel yalıtkanlıkları ile yüksek elektriksel gerilimlere dayanımı mükemmeldir. Elektriksel iletkenlik gerektiren zeminler için farklı bir yapıda Epoksi kaplama kullanılır.
Epoksi zeminler eksizdir. İstenilen metrajlarda tek parça olara eksiz bir şekilde kaplanabilirler. Bu özellikleri kaplamaya sağlıklı bir özellik kazandırır. Parlak ve pürüzsüz olması sayesinde anti bakteriyel ortamlar için idealdir.
Epoksi kaplamaların çevre standartları ile ilgili olarak sıvı geçirimsiz özelliklere sahiptir. Özellikle ISO 14001 çevre standart belgeli nitelikli bir malzemedir.
1. Hijyeniktir, tozumayan anti bakteriyel ortamlar sağlar.
2. Temizlenmesi son derece kolaydır.
3. Mekanik ve kimyasal dayanırlığı son derece yüksektir.
4. Ağır trafiğe ve darbelere dayanıklıdır.
5. Su, asit v.s. gibi sıvılara karşı geçirimsizdir.
6. Eksizdir, istenilen renklerde eksiz olarak uygulanabilir.
7. Uygulama süresi oldukça kısa olup, tamiri kolaydır.
8. Anti statiktir.
9. Elektriksel yalıtkanlığa sahiptir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
https://www.ankaraepoksizeminkaplama.com/linolyum-zemin-kaplama-nedir
https://www.ankaraepoksizeminkaplama.com/epoksi-zemin-kaplamalara-iliskin-7-ipucu
Paylaş :