Kimyasal bir madde olan epoksilerin kokulu, kokusuz ve yanıcı türleri vardır. Yangına dayanıklı epoksi boya türü daha çok kimyasal işletmelerde, enerji santrallerinde, petrol ve gaz tesislerinde tercih edilmektedir. Epoksiler kullanıldığı alanlarda yüksek sıcaklığa karşı koruma sağlar. Epoksi uygulamada doğru epoksi boya seçimi çok önemlidir. Uygulama yapılacak zemin ve yüzey önceden analiz edilmeli ve ısıya dayanıklı epoksi malzemeler tercih edilmelidir.
Koruyucu, ısıya dayanıklı epoksi kaplamalar tasarımlarda vardır .Bu epoksi türü kaplamalar yalıtımlı ve yalıtımsız yüzeylere göre üretilmiştir.Genellikle 1500 dereceye kadar ısı direnci sağlamaktadır.Astar ve son kat uygulamaların korozyon direnci oldukça yüksektir.uygulamalarda, yüksek sıcaklıklarda renk solması meydana gelmez. Epoksiler fiziksel ve kimyasal etkilere karşı oldukça dirençlidir. Güven içerisinde epoksi ürünler kullanılabilir.
Epoksi reçineler, üç grupta üretilmektedir.
Bunlardan, solventler insan sağlığına zararlı olabilecek kimyasal maddelerdir. Solventli ürünleri, dikkatli ve özenli kullanılması gerekmektedir. Solventsiz ve su bazlı epoksi reçineli ürünlerin insan sağlığına olumsuz bir etkileri görülmemiştir. Genel olarak epoksi ürünler kanserojen değildir. epoksi ürünler uzun süre kullanıldığında alerji yapabilir. Bunun için epoksi uygulamalarını yapacak kişilerin deri ile teması engelleyecek malzemeler kullanmaları gerekmektedir.Epoksi reçinelerin bazı türleri Bisfenol A maddesini içeriginde barındırır.Bisfenol A maddesi yiyecek malzemelerinin kutularında da kullanılmaktadır.Ayrıca diş kaplama ve dolgu malzemesi olarak sağlık alanında da kullanılmaktadır.Bu maddenin insan sağlığına herhangi bir zararı yoktur.Bu durumda bu maddeyi içeren epoksi reçine türlerinin de sağlık açısından herhangi bir zararı görülmeyecektir.
Ayrıca epoksi uygulamaları yaparken mutlaka göz sağlığına dikkat etmek gereklidir. Epoksi buharından ve tozlardan korunmak için maske kullanılması uygun olacaktır. Epoksi çalışması yapanların, epoksi bulaşıklarına karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Temizlik çalışmalarının epoksi donmadan yapılması gerekmektedir. Donmuş epoksi daha sonra su ile temizlenemez bu nedenle epoksi artıkları donmadan kağıt kullanılarak temizlenebilir.
Epoksi malzemeler dayanıklılığı oldukça yüksek ürünlerdir. Epoksi yapışkanlık özelliği olarak güçlü bir yapıştırıcıdır. Mobilya sektöründe, epoksi türlerinin kullanılması estetik ve kalite açısında yenilikler getirmiştir. Epoksi kullanılarak yapılan mobilya ürünlerinin çizilmesi, aşınması ve hasar görmesi gibi durumlar olmamıştır. Ayrıca epoksi ile yapılan ürünlerin, kırılması da mümkün değildir. Bunun nedeni epoksi malzemelerin yüksek dayanıklılığa sahip olmasıdır. Epoksiler her alanın ihtiyaçlarına göre farklı türlerde tasarlanmakta ve üretilmektedir. Epoksilerin yapısındaki bileşenler ve ilaveleriyle birlikte ısıya dayanıklı, yanmaya türleri bulunmaktadır. Ayrıca bazı epoksi türleri aşınma, sararma ve dış etkenlere karşı oldukça dayanıklıdır.
Kaliteli hizmetin ve işçiliğin adresi olan Ankara Epoksi Zemin Kaplama'nın ürünlerinden ve hizmetinden yararlanmak isterseniz, hizmetinizdeyiz. Zemin kaplama, duvar epoksi uygulamaları, şeffaf epoksi reçine ve dahası için bizimle iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.
Paylaş :