Epoksi reçine; Epoksi maddesine ,komponentin eklenerek ve Bifenol A ve Epiklorhidridin denilen iki bileşiğin karışımıyla elde edilir. Bu bileşenler dolgu maddesi olarak kullanılır. Dolgu maddeleri, epoksi içerisindeki kimyasalların ve katkı maddelerinin derecesini uygun duruma getirir ve epoksinin özelliklerini ortaya çıkarır.
Epoksi reçene, dünyada ileri teknolojiye sahip bir bileşim olarak kabul edilir. Epoksi reçine, epoksi yapıştırıcının ana bileşenidir. Epoksi reçine elde etmek için bileşenlere sertleştiriciler ilave edilmektedir. Epoksi reçine elde etmek için, polietilen poliamin, trietilen tetramin ve anhidrit sertleştirici bileşenler kullanılmaktadır. Epoksit sertleştirici ile karıştırıldığında, kullanılan malzemelerin molekülleri birleşir, her türlü mekanik ve kimyasal etkilere karşı güçlü bir madde elde edilir. Epoksi dayanıklı ve uzun ömürlü bir malzemedir. Epoksi ürünleri geri dönüşüm özelliği olmayan sentetik maddelerden oluşur.
Epoksi ve epoksi reçinenin yapısı ve üretim aşamaları incelendiğinde zararlı kimyasallar salgılamaktadır. Ancak diğer tüm yapı malzemelerinde de aynı durum geçerlidir. Bu kimyasallar üretim sırasındaki donma aşamasından sonra sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmazlar. Epoksi reçine ile üretilmiş ürünler kanserojen gaz salgılamazlar.
Ancak sağlık açısından, solventli epoksi risk oluşturmaktadır. Solventsiz epoksi insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmaz. Solventler kimya sanayinde çözücü madde olarak kullanılan kimyasal bir maddedir.
Epoksi reçine üçe ayrılır;
Solvent içeren ürünlerin, insan sağlığına zararlı olduğu bilimsel araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu nedenle bu ürünlerin tecrübeli ve profesyonel kişiler tarafından kullanılması gerekmektedir. Su bazlı epoksi reçinelerin, insan sağlığına herhangi bir olumsuz etkisi olamadığı için kullanılması gerekmektedir.
Epoksi ürünlerin, doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında sararma yaptığı görülmektedir. Pigmentli epoksilerde, renk bozulması ve renklerde açılmalar olabilir. Ayrıca, berrak epoksilerde ise sararma meydana gelir ve renklerde bulutlanmalar görülebilir.
Epoksi türü ürünlerin, sararmasını engellemek için lateks, üretanlar ve poliaspartiklerle kaplanır. Bu kaplama sonucunda epoksi reçinenin renk ve parlaklığı korunmuş olur. Epoksi reçinelerin farklı uygulama versiyonları olduğu unutulmamalıdır. Epoksi reçinelerin sararma yapmayan dış ve iç şartlara dayanıklı sağlık açısında uygun solventsiz ürünleri kullanılmalıdır. .Ayrıca şeffaf epoksiler güneş ışığına dayanıklı ve sararma yapmazlar. Sağlık açısından da sorun oluşturmazlar.
Epoksi ve epoksi reçineli ürünleri kalitesinin birbirinde farklı olduğu bilinmelidir. Farklı türde epoksi malzemeleri üretilmektedir. Kaliteli epoksi ve epoksi reçinelerin sararma yapması mümkün değildir.
Ankara'da epoksi zemin veya epoksi reçine ile ilgili kaliteli işçilik ile tanışmak isterseniz, lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Tavsiye Yazılar
https://www.ankaraepoksizeminkaplama.com/duvar-epoksi-uygulamalari
https://www.ankaraepoksizeminkaplama.com/3d-epoksi-zemin-kaplama
https://www.ankaraepoksizeminkaplama.com/dekoratif-epoksi-zemin-kaplama
Paylaş :