Epoksi, likit olarak hazırlandıktan sonra uygulanabilen, hızlı kuruma özelliğine sahip, su, asit ve alkaliye karşı dayanıklı olan, yıpranma ve dış etkenlere karşı direnci yüksek, temizliği kolay, zemin ve yüzey uygulamalarında çok tercih edilen, sağlığa zararlı olmayan kimyasal bir maddedir. Ankara'da iseniz sizi Ankara Epoksi Zemin Kaplama'ya davet ediyoruz. Gelin ve kaliteli bir epoksi reçine tecrübeniz olsun.
Epoksi reçine, epoksi maddesine yapışkanlığı arttırıcı komponentin eklenmesiyle elde edilir. Epoksi reçine, bileşenlerinin özelliği nedeniyle, yüksek çekim gücü kazanmış bir yapıştırıcıdır.
Epoksi reçine; Bifenol A ve Epiklorhidridin denilen iki bileşiğin karışımı elde edilir. Aynı zamanda bu bileşenlere dolgu maddesi de denmektedir. Dolgu maddeleri, epoksi içerisindeki, kimyasalların ve katkı maddelerinin derecesini ayarlar ve istenilen epoksi özelliğini elde etmeyi sağlar. Reçine ve sertleştirici beraber karıştırılarak kürlenme elde edilir. Ortamın sıcaklığı ayarlanarak uygulama yapmak için epoksi reçine üretilir. Epoksi reçine; yapıştırma gücü kuvvetli, kimyasal maddelere karşı dayanıklı, kullanıldığı alanlarda uzun süre bozulmadan dayanabilen epoksi malzemesidir. Epoksi reçine, dayanıklı ve güçlü bir yapıştırıcı olması nedeniyle her alanda kullanılmaktadır. Epoksi reçine, asid, su ve alkaliye karşı yüksek dirence sahiptir. Ayrıca epoksi reçine, yüksek yapıştırma gücü olan her türlü aşınmaya karşı dirençli ve uzun ömürlü olan plastik bir malzeme olarak değerlendirilir. Günümüzde epoksi reçine, yaygın olarak kullanılan bir yapıştırıcı türüdür.
Günümüzde, epoksi reçinenin, çok fazla kullanım alanı vardır. Kullanım alanlarına göre değişik epoksi reçine türleri bulunmaktadır.
Epoksi reçine, günümüzde rüzgar tribünlerinde, güneş panellerinde, zemin ve yüzeylerde, deniz taşıtların da, metrolar da yüzey kaplama ve yapıştırma malzemesi olarak kullanılmaktadır.
1-Endüstriyel kaplamalarda ve dekorasyon uygulamalarında
2-İnşaat alanında ve fiber takviyeli plastiklerde
3-Kaymaz kaplama yapımında
4-Genel amaçlı yapıştırıcı olarak
5-Elektrik izolatörleri, elektronik ve elektrikli bileşenlerde
6-Müzik aletleri ve spor araçları üretiminde
7-Otomotiv, uzay ve havacılık sanayisinde
Ayrıca elyaf ilave edilen epoksi reçineler, günümüzde daha çok tercih edilip farklı alanlarda kullanılmaktadır. Elyaf takviyeli epoksi reçineler; elle yatırma, sıkıştırma kalıplama, püskürtme, reçine enjeksiyonu, pultrüzyon gibi üretim yöntemleri kullanılarak elde edilmektedir.
Epoksi reçine üç gruba ayrılır
1-Solventli epoksi reçine
2-solventsiz epoksi reçineAnchor
3-su bazlı epoksi reçine
Solven içeren ürünlerin, insan sağlığına zararlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bu ürünlerin tecrübeli ve profesyonel kişiler tarafından kullanılması gerekmektedir. Bu ürünlerin genellikle kullanılmaması çok önemli bir detaydır. Su bazlı epoksi reçinelerin, insan sağlığına herhangi bir olumsuz etkisi olamadığı için kullanılması çok daha uygundur. Ayrıca şeffaf epoksiler güneş ışığına dayanıklı olmalarının yanında sararma da yapmazlar. Sağlık açısından da sorun oluşturmazlar. Hastane, okul ve laboratuvar gibi alanlarda epoksir zemin kaplama uygulaması estetik görüntünün ve kalitenin yanın da sağlık açısından da sorun teşkil etmez. Epoksi zemin kaplama uygulamaları kolay temizlenebilme ve anti-bakteriyel yapıya sahip olması nedeniyle tercih edilmektedir. Epoksi reçineler özellikle sağlık sektöründe ağız ve diş sağlığı alanın da dolgu ve diş kaplama malzemeleri olarak tercih edilmektedir. Epoksi reçine tecrübeli ve yetenekli kişiler tarafında doğru ve dikkatli kullanıldığında herhangi bir zarar oluşturmaz.
Diğer yazılarımız:
Zemin kaplama malzemeleri nelerdir?
Paylaş :