Epoksi Kanserojen Mi?

Epoksi Kanserojen Mi? Epoksi zemin kaplama zararları

EPOKSİ KANSEROJEN MİDİR?

Epoksi malzemeler daha önceleri masa, sehpa ve sandalye gibi ürünler ile süs yapımında kullanılmaktaydı ve çoğu insan tarafından bilinmemekteydi. Ancak son yıllarda epoksi maddeler evimizde zemin kaplamadan, endüstri alanındaki pek çok sektöre kadar kullanılmaya ve tercih edilmektadir. Bu nedenle epoksinin zararlı olup olmadığı konusunda kullanıcılar tarafından sorular sorulmaya başladı.

Epoksi zemin kaplama zararlı mi?

Epoksi sade haliyle, bilinen herhangi önemli bir sağlık sorununa neden olmamaktadır. Ancak kullanım alanlarına göre bazı epoksi çeşitleri kimyasal maddelerle karışım haline getirilmektedir. Karışıma girdiği kimyasal maddelerin bazıları gerekli tedbirler alınmaması halinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Yazımızın devamında hangi epoksi çeşitlerinin ne tür sağlık sorunlarına neden olabileceği ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.  

Epoksi Reçine Çeşitleri

Epoksi reçineler üç çeşit olarak üretilmektedir.

1-Solvent Bazlı Epoksi Reçine

2-Solventsiz Epoksi Reçine

3-Su Bazlı Epoksi Reçine

Solvent Bazli Epoksiler

Solvent bazlı epoksiler genellikle sanayi tesislerinde, soğuk hava depolarında ve fabrikalar gibi suyla temasın çok fazla olabileceği sektörlerde beton ve metal zemin üzerine uygulanmaktadır. Solvent (kimyasal bir çözücü) maddesi karışımda bulunduğu maddeyi çözücü etkiye sahiptir. Solvent bazlı epoksi içerisindeki solvent maddesi, reçineyi akıcı hale getirerek yüzeye çok daha sağlam şekilde tutunmasına ve pürüzsüz bir yüzey elde edilmesine yardımcı olur. Ayrıca, leke ve toz tutmaması nedeniyle temizliği kolay olmaktadır. Bu nedenle adı geçen sektörler için tercih nedenidir.

Solvent bazlı epoksi reçinelerin uygulandığı zeminlerde, uygulama ve kuruma aşamasındaki koruyucu tedbirlere uymak gerekir. Uygulama esnasında maske, eldiven, gözlük gibi koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır. Kuruma aşamasında ise camlar açılarak havalandırma yapılmalıdır.

Su Bazli Epoksi Reçine/Solventsiz Epoksi Reçine

 Su bazlı epoksiler ve solvent içermeyen epoksiler ise insan sağlığına olumsuz etki edecek zararlı maddeler içermezler. Kullanılan sertleştirici ve inceltici maddelerin de kanserojen içermediği bilinmektedir.

Epoksi Zararlari Nelerdir?

Kimyasal tüm ürünlerin ciltle ve ağız-burun-gözle temas halinde çeşitli  zararlara neden olduğu bilinmektedir. Solvent bazlı epoksiler de kimyasal karışım içermesi nedeniyle cildimiz ile teması halinde bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Epoksi uygulama işlemi sonrası kuruma döneminde buharlaştığı için farkında olmadan solunabilir. Epoksi buharı burun, boğaz ve akciğerleri etkileyerek bazı tahribatlara neden olabilir. Ciltle temas edilmesi halinde ise bazı kişilerde ciltte tahrişler meydana getirebilir.  Özellikle epoksi ürünleri üreten ve uygulamasını yapanların daha dikkatli olması gerekir.

Yapılan araştırmalarda epoksi kullanıcılarının % 10'undan civarındakişi, epoksi reçine veya sertleştirici maddeye aşırı maruz bırakıldığında tepki gösterdiği tespit edilmiştir. En yaygın reaksiyon kontakt dermatit veya cilt iltihabıdır. Hem epoksi reçine hem de sertleştirici kontakt dermatite neden olabilir. Rahatsızlık şiddetli olsa bile genellikle epoksi  ile temas kesilince kaybolmaktadır. Reçineler ve sertleştiricilerle tekrarlanan cilt teması, genellikle daha hafif ancak daha uzun süren kronik kontakt dermatite neden olabilir. Bu rahatsızlık uzun süre tedavi edilmezse, şişlik, kabarcıklar ve kaşıntı içeren egzamaya dönüşebilir.

Epoksi Uygulama Esnasinda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bununla birlikte bazı kişilerin epoksi veya karışımındaki bazı maddeler karşı alerjik rahatsızlıkları olabilir. Bu nedenle kuruma işlemi sırasında mümkün oldukça ortamda bulunmamak gerekir. Bu konuda en önemli tedbir ortamın havalandırılmasıdır. Genellikle kuruma işlemi bir gün sürmektedir.  Bu süre sonrası herhangi bir sorun meydana gelmeyecektir. 

Ayrıca, evlerimizde kullanılan epoksi zemin kaplama ürünlerinde, kansere neden olduğu bilinen benzen veya formaldehit gibi uçucu organik bileşikler yoktur. Bu nedenle herhangi bir çekince olmadan uygulama yaptırabilirsiniz.

 



Whatsapp