Epoksi Enjeksiyon Nedir?

Epoksi Enjeksiyon Nedir? Ankara Epoksi Zemin Kaplama

Epoksi Enjeksiyon Nedir?

Epoksi enjeksiyon, özellikle beton yapılarda geleneksel olarak kullanılan tamir işlemlerinin uygulanamadığı baş üstü, yatay veya dikey çatlakların tamiri maksadı ile kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin kullanım şekli betonda bulunan çatlağın yönüne, derinliğine ve malzeme cinsine bağlı olarak değişiklik gösterir.  Epoksi enjeksiyonda asıl amaç yapısal bütünlüğü korumak ve yapının neme karşı oluşan hassasiyetini ortadan kaldırmaktır.
 
Bir diğer ifade ile amaç, su veya diğer sıvıların çatlaktan içeri girerek yüzeyin korozyona açık hale getirmesini engellemektir. Epoxy enjeksiyon deprem, şiddetli soğuk veya sıcak, kalitesiz malzeme kullanımı veya imar hatalarından dolayı meydana gelen çatlakların tamirinde yoğun olarak tercih edilir. bu yöntem, uygulanan alandaki yüzeyleri birbirine bağlayarak mukavemet ve dayanıklılık sağlar.

Epoksi Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

Epoksi enjeksiyon yöntemini uygulamadan önce uygulanacak yüzey incelenmeli ve oluşan çatlağın nedenleri araştırılmalıdır. İnceleme neticesinde epoksi enjeksiyonun uygulanıp uygulanmayacağına ve uygulanacaksa nasıl bir tekniğin kullanılması gerektiğine karar verilmelidir. Bu konuda uzman desteği almak işiniz kolaylaştırabilir. Epoksi enjeksiyon uygulamasında takip edilecek adımlar şunlardır.
1. Öncelikle uygulamanın yapılacağı alan çatlak etrafını da içerecek şekilde temizlenir. Temizleme işlemi esnasında tel fırça veya basınçlı su kullanılabilir. Fakat uygulama başlamadan yüzeyin kurumuş olmasına dikkat edilmelidir.
2. Çatlaklar belirli aralıklarla 10 mm kadar genişlikte 15 mm kadar derinlikte bütün çatlak boyunca ters koni “V” şeklinde açılır.
3. Yüzey açıldıktan sonra pakerler matkap yardımı ile genişletilen yüzeye yerleştirilir.
4. Epoksi malzeme enjeksiyon pompası ve pakerer yardımı ile çatlağa enjekte edilir. Bu işlem esnasında ihtiyaç doğrultusunda tek veya çift kafalı pompalar kullanılabilir.
5. Enjeksiyon işlemi bir sonraki pakerden epoksi çıkışı olana kadar devam eder. Bu süreçte basıncın 5 barı geçmemesine dikkat edilmelidir. Çatlağın büyüklüğüne bağlı olarak uygulanacak basıncında artacağını da unutmayınız.
6. Epoksi enjeksiyon işlemine müteakip dolgunun sağlamlığından ve su geçirmezliğinden emin olmak için en az 48 saat boyunca kontrol ediniz. 

Epoksi Çatlakları Nasıl Tamir Edilir?

Epoxy zemin kaplama görselliğin ön planda olması, kolay temizlenen yapıda olması ve dayanıklılığı nedeni ile yoğun olarak tercih edilen zemin kaplama yöntemlerinin başında gelir. Hem sizin hem de sevdikleriniz oldukça beğendiği bu zeminlerde meydana gelecek kabarık, soyulma, kırık veya çatlak canınızı sıkabilir. Epoksi çatlak ve bozulmaların giderilmesi genellikle farklı yöntemler ile zeminin düzeltilmesine müteakip yeni epoksi katının uygulanması ile gerçekleştirilir.

Çatlak, Kırık veya Oyuk Durumlarında

Zeminde bulunan çatlak ufak ise bu durumda epoksi enjeksiyon dahil farklı yapıştırıcılar kullanarak çatlak doldurulmalıdır. Zemine yapıştırıcı, bir mala yardımı ile uygulayabilir ve fazlalıklar yine bu mala yardımı ile alınabilir. Uyguladığınız yapıştırıcının kurumasını müteakip yüzeye yeni bir epoksi uygulaması yapabilirsiniz.

Zeminde Soyulma ve Kabarma Var İse

Epoksi zeminde meydana gelen baloncuk ve kabarıkları gidermek için zımpara kağıdı ve döner temizleme cihazı kullanabilirsiniz.  Küçük kabarcıklar için ufak el zımparası iş görebilirken kabarcıklar büyük ise bu durumda zımparalama cihazı kullanmak daha uygun olacaktır. Bu işlemi gerçekleştirirken baloncuk üzerine zımpara makinesini getirerek 5-15sn arası işleme devam edebilirsiniz. İşlemin bitmesine müteakiben diğer baloncuğa geçilebilir. Epoksi zeminin tamamında kalkma ve baloncuk var ise bu durumda kum püskürtme cihazını kullanabilirsiniz. Cihazı hava kompresörüne bağlayarak orta ve sert kumlama seçeneği ile çalıştırınız. Cihazı çalıştırdıktan sonra kabaran alanlarda belli bir düzen ile uygulama yapınız. Bütün baloncuk alanlar bitene kadar uygulamaya devam ediniz. Müteakiben elektrikli süpürge ile zemini süpürerek tozdan arındırınız ve sonrada solvente batırılmış temiz bir bez yardımı ile yüzeyi siliniz. Son adımda ise ince bir katman halinde yeni epoksi uygulayabilirsiniz. 
Epoksi zeminlerde oluşan çatlak veya bozulmalar büyük ve kapsamlı ise bu durumda Ankara epoksi zemin kaplama firması ile iletişime geçerek, uzman ekipler tarafından uygun fiyatlara tamir işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.


1