Derz dolgu çoğunlukla fayans, seramik veya beton vb. ürünlerin arasına uygulanak bu bölgeseki boşluğun doldurulmasını sağlayan bir kimyasal bileşendir. Derz dolgu evlerimizde çalışma yerlerinde kısacası inşaat faaliyetlerinin olduğu her yerde geniş bir alanda kullanılır. Derz dolgunun bazı geniş kullanım alanları mutfak, banyo, antre havuz veya ters olarak sıralanabilir. Peki epoksi derz dolgu nedir?
Epoksi derz dolgu, epoksi maddesi dahil farklı iki bileşenin bir araya gelmesi ile oluşan hızlı uygulanabilen, dayanıklı bir dolgu türüdür. Epoksi dolgular genellikler 2 mm ile 15 mm gibi boşluk alanları doldurmak için tercih edilir. Bu ürünün en önemli avantajı solvent içermemesi, çok daha kolay uygulanması ve temizlenmesidir. Ayrıca dayanma eşiği de diğer dolgu türlerine oranla oldukça yüksektir. Epoksi derz dolgu kullanım alanları, porselen seramik, cam mozaik veya fayans olmak üzere oldukça geniştir. Bu dolgu türü hem iç hem de dış mekanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
Epoksi derz dolgu, özellikle sağlık ve hijyen unsurlarınınn ön planda olduğu ve bundan dolayı çimento bazlı dolgu malzemelerinin tercih edilmediği alanlarda kullanılan bir kimyasaldır. Bu alanların başında ise gıda üretim alanları, yemekhane ve mutfaklar, yüzme maksadı le kullanılan havuz veya sauna gibi alanlar gelir.
Epoksi derz dolgu, uygulanacak alanın yağmur, kar vb. mevsim şartlarından olumsuz etkilenmesini engellemek maksadı ile yaygın olarak tercih edilir. Özellikle kışın fayans, seramik veya beton arasına giren sular donarak yapının bozulmasına veya çatlamasına neden olabilir. Bu ve benzeri derzi sorunlarının üstesinden gelmek için tercih edilen ilk yöntemlerin başında epoksi dolgu gelir. Peki, epoksi derz dolgu yapım aşamaları nelerdir? Dolguyu yaparken nelere dikkat edilmelidir? Öncelikle epoksi dolguyu uygulamaya başlamadan önce, ürünün raf ömrünün tamamlanmamış olmasına dikkat edilmelidir.
1. Derz dolgu karışımı hazırlarken sadece talimatlarda yazan bileşenler kullanılmalıdır, dışarıdan ayrıca bir bileşen karışıma eklenmemelidir.
2. Uygulanacak alanda sıcaklığın 5 ile 30 derece arasında olmasına dikkat edilmelidir. Eğer soğuk alanda uygulanacak ise dolgunun rahat uygulanabilmesi için önceden oda sıcaklığında bekletilmesi gerekir.
3. Hazırlanan karışımda topaklama olmamasına ve hazırlanan karışımın tamamı ile homojen olmasına özen gösterilmelidir.
4. Epoksi derz dolgunun uygulanacağı alan kirden ve çamurdan temizlenerek hafif nemlendirilmelidir.
5. Özellikle dolgunun uygulanması aşamasında, ürün verimliliğini artırmak maksadı ile tecrübeli personelden faydalanılmalıdır.
6. Hazırlanan dolgu malzemesi özel epoksi dolgu malası/tarağı ile hiç bir boşluk kalmayacak şekilde aralara yedirilmelidir.
7. Müteakiben sünger vb. bir cisim ile kullanılan dolgunun silimi yapılmalıdır.
8. Artan malzeme sıcak su veya deterjanlı su yardımı ile temizlenebilir.
Epoksi dolgunun kullanıldığı yerler ve renk çeşitliliği oldukça fazladır. Başlıca epoksi derz dolgu özellikleri sıralandığı gibidir.
1. Kimyasal ürünlere, asitlere, yağlara ve bakterilere karşı dayanıklıdır.
2. Antibakteriyel özelliğe sahiptir bu sayde mantar veya küf oluşumunu engeller.
3. Kararma yapmaz, rengini uzun yıllar korur.
4. Su ve sıvı ların derz bölgesine sızmasını engeller. Sıvı yalıtımı sağlar
5. Dikey yüzeylerde uygulamaya müsaittir, kayma yapmaz
6. Ağır yük, basınç ve aşınmalara karşı oldukça dayanıklıdır.
7. Uygulama ve taraklanması kolaydır.
8. Çamaşır suyu, deterjan, tuz ruhu, tiner vb temizlik malzemelerin karşı dayanıklıdır.
9. Sıcaklık değişikliklerine karşı dirençlidir.
10. Leke tutmaz, kolay temizlenir.
11. Yaklaşık 2 ile 15 mm genişliğinde derz aralıklarında kullanılabilir.
Epoksi derz dolgu kullanım alanlarını belirleyen en temel unsur, ürünün antibakteriyel ve dayanıklı olmasıdır.
Bu özellikleri nedeni ile,
1. Restoran, süt üretim tesisleri et entegre tesisleri gibi gıda üretim alanlarında kullanılır.
2. Tekstil üretim merkezlerinde kullanılır.
3. Hastane, laboratuvar veya ilaç üretim tesislerinde kullanılır.
4. Yüksek kimyasal ve fiziksel dayanıklılığın gerekli olduğu üretim tesislerinde kullanılır.
5. Yüzme havuzları, hamam, sauna veya atık su tesislerinde kullanılır.
Epoksi derz dolgular sıcak su ile veya deterjanlı su ile rahatlıkla temizlenebilir. Bunu yanında epoksi temizleme maksadı ile özel üretilen ürünlerde tercih edilebilir. Epoksi uygulaması en az 24 saat bekleterek kurulduğundan emin olduktan sonra hazırladığınız temizleme malzemesini/ürününü bütün yüzeyi kaplayacak şekilde uygulama alanına dökünüz. Yaklaşık 20 dk. bekleyiniz. Zor lekelerde bu süre uzatılabilir. Varsa zemin yıkama makinaları ile mevcut değilse fırça yardımı ile zemini yarım saat boyunca ovalayarak fırçalayınız. Bu işlemden sonra su ile zemini temizleyiniz.
Diğer Yazılarımız
https://www.ankaraepoksizeminkaplama.com/epoksi-zemin-kaplama
https://www.ankaraepoksizeminkaplama.com/epoksi-ana-maddesi-nedir
Paylaş :