Epoksi Boya ve Epoksi Kaplama Arasındaki Fark Nedir?

Epoksi Boya ve Epoksi Kaplama Arasındaki Fark Nedir?

EPOKSİ BOYA VE EPOKSİ KAPLAMA ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Zemin kaplama sektöründe çalışanlar hariç birçok insan epoksi kaplama ve epoksi boya terimlerini karıştırır, hatta ikisinin de aynı olduğunu anlama gelen kavramlar olduğunu düşünür. Garaj, park zemini veya beton yüzeyi yapımı gibi işlemlerde iki ürünü neyin farklılaştırdığını bilmek önemlidir.

Epoksi Boya Nedir?

Epoksi boya temelde kimyasal bir malzemedir. Günümüzde epoksi boya, zemin uygulamalarında çokça tercih edilen malzeme haline gelmiştir. Epoksi uygulama olarak da bilinir. Epoksi boya uygulanan yüzeyler yıpratıcı etkilerden hiçbir şekilde etkilenmez. Bu yüzeylerin kullanım ömrü çok daha uzundur.  Hijyenik özelliği ve toz tutmaz yapısı anti bakteriyel ortamlar sağlar. Aynı zamanda kaymaz zemin özelliği sağlar.  Bu nedenle epoksi boya genellikle;

  • Spor salonlarında,
  • Okullarda,
  • Fabrikalarda,
  • Otoparklarda,
  • Hastanelerde ve laboratuarlarda kullanılır.

Epoksi boya uygulaması için yüzey yapısının birtakım özelliklere sahip olması gerekir.  Yüzey ölçümleri yaptıktan, uygunluk kontrol edildikten sonra zemin boya yapmaya hazır hale getirilir.

Epoksi Boya Neden Kullanılır?

Epoksi boya genellikle müşterilerimiz tarafından çoğunlukla tercih edilen zemin uygulaması türüdür. Epoksi boyanın en çok tercih edilme nedenleri;

  • Uygulama ve kullanımı kolaylığı,
  • Dayanıklılık,
  • Kolay temizlenebilirlik,
  • Dekoratif ve şık duruş özelliği,
  • Uzun kullanımın ömrü,
  • Kullanım alanı genişliği,
  • Elektriksel yatkınlık diye sıralanabilir.

Epoksi Kaplama Nedir?

Epoksi zemin kaplama ise yüzeylerin bakımlı ve parlak görünmesi için yapılan bir uygulamadır. Zemin üzerinde her gün birçok insan ve malzeme hareketi, temizlik malzemeleri ile silinmesi gibi aşındırıcı durumlar zaman içinde matlaşma ve eski görünüme yol açar. Ancak epoksi zemin kaplama ile yeniden bakımlı görünüm sağlanabilir. Zemin yapısı bir mekâna girildiğinde ilk başta göze çarpan özelliklerden biridir. Aşınmış zemin ve soluk görünümlü mekân, kötü bir algı oluşturur. O ortamın modern görünüm sergilemesi elbette beklenemez. Epoksi zemin kaplama bu sorunu kolay ve hızlı bir şekilde çözmek için vardır.

Epoksi Zemin Kaplamanın Avantajları

{C}·       Yüzeyin tamamının değişmesine gerek kalmadan yenilenmesini sağlar.

{C}·       İnşaata gerek kalmadan zemin yepyeni bir görünüme kavuşturur.

{C}·       Dayanıklı yapısı sayesinde uzun süre zeminin düzgün görünmesini sağlar.

{C}·       Parlaklığı ayarlanabilir, Farklı desenler verilebilir.

{C}·       Zeminin daha dayanıklı olması istenirse daha kalın kaplama yapılabilir.

{C}·       Epoksi zemin kaplamada mekânın ölçüleri ile ilgili bir sıkıntı yaşanmaz.

{C}·       Hızlı ve pratik bir yöntemdir.

{C}·       Epoksi zemin kaplama sayesinde bir mekânın görünümünün değiştiği ve modernleştiği fark edilir.

Epoksi Boya ile Epoksi Kaplama Farkı

Burada bilinmesi gereken en önemli fark, epoksi kaplamaların kürlenmesidir. Epoksi boyanın da kurumasıdır. Diğer taraftan epoksi kaplamalar kullanıldığında, yüzey sertleşir ve dayanıklı hale gelir.

Dikkate alınması gereken bir diğer fark ise yapısal durumdur. Epoksi, birçok endüstriyel kimyasal malzemelerin reaksiyonuyla üretilen termoset plastiktir. Epoksi zemin kaplamaları sertleştirici ile birlikte uygulanır. Epoksi kaplamalar iki bileşenli bir malzemeden oluşur: biri poligamin sertleştirici ve diğeri epoksi reçinesidir.

Epoksi boya normalde lâteks akrilikten yapılır, fakat ürüne göre formüle az miktarda epoksi eklenebilir. Epoksi sayesinde boya beton yüzeye daha iyi yapışır ve yüzey daha dayanıklı hale gelir. Boya formülüne epoksi eklenmediğinde, boya soyulur çatlar. Normal boyalar lekelenirken epoksi katlamalarda bu durum yaşanmaz.

Epoksi kaplamalar profesyonel ustalık gerektirir.  Kimyasal etkileşimleri nedeniyle sıradan insanın kullanması uygun olmayabilir onun için her zaman bir profesyonel tarafından uygulanmalıdır. Uygulamalar için de bazı konulara dikkat etmekte fayda var.

Öncelikle hem epoksi kaplamada hem de boyada önce uygulama yapılacak beton yüzey onarılmalı, ardından iyice temizlenmeli ve işleme hazır hale getirilmelidir. Çünkü epoksi kaplamaya yüzeyin temizlenmesi ve nem testi yapılma ile başlanır. Ardından kaplamanın sızmasına izin verilerek yüzey ile daha iyi bir bağ oluşturulması sağlanır gözenek açığa çıkarılır. Sonrasında montör silindir ve silecekler ile kaplama uygulanır.

Öte yandan epoksi boya ise açılır ve rulo haline getirilir veya püskürtülür. İki işlem sürecini karşılaştırdığınızda işini bilen uzman personel ile çalışmanın ne kadar önemli olduğunu görülebilir.

Ankaraepoksizeminkaplama.com; konusunda uzman personeli, güvenilir hizmet anlaşıyışı ile müşterilerine en iyisini sunmayı misyon edinmiştir. Eğer sizde bulunduğunuz alana epoksi uygulamalarından herhangi birini yaptırmak istiyorsanız vakit kaybetmeden iletişime geçebilirsiniz.

Her türlü zemin kaplama işleriniz için hizmetinizdeyiz.

Ankara Epoksi Zemin Kaplama (www.ankaraepoksizeminkaplama.com)



Whatsapp