Epoksi Boya bir reçinenin belirli bir sertleştirici ile reaksiyonundan üretilen bir termoset polimerdir. Epoksi, epoksi astar ve epoksi yapıştırıcı gibi çeşitli formlarda bir yapıştırıcı olarak kullanılır. İçerisinde hızla buharlaşan ve sarkmaları önleyen güçlü bir inceltici yani tiner barındırır. Epoksi boya uygulandığı alana desen ve şekil vererek dayanıklılık kazandıran, uygulamaya müteakip kısa süre içerisinde kuruyan kimyasal bir reçinedir.
Şık görünüm ve istenildiği gibi şekil verebilme özelliğine sahip olması epoksi boyanın, özellikle zemin kaplama işlemlerinde sık kullanılmasını sağlamıştır. Bu ürünün renk ve desen yelpazesi oldukça geniştir. Uygulama alanları zemin kaplamadan ev tasarım eşyalarına kadar birçok alanı içerisine alır.
Korozyona dayanıklı, güçlü yapışma ve kimyasallara dayanıklılık özelliklerine sahiptir. Reçine ve boya, sertleşmeye başlamak için belirli miktarlarda karıştırılır. Uygulamadaki sıcaklıklar yüksek olduğunda, ürün akışını iyileştirmek için tiner kullanılır.
Genellikle boya uygulama uzmanlık gerektirmezken, epoksi kaplamalar profesyonel incelik gerektirir. Epoksi kaplama çeşidi ve malzemesi ne olursa olsun mutlaka profesyonel kişiler tarafından uygulanmalıdır.
Hem epoksi kaplama hem de epoksi boya için öncelikle beton yüzey iyice temizlenmeli ve hazırlanmalıdır. Ardından, hasarlı tüm alanlar onarılmalıdır. Epoksi kaplama uygulama süreci, yüzeyin temizlenmesi ve nem testi ile başlar. Tesisatçı, kaplamanın geçmesine izin verecek şekilde sağlam bir bağ oluşturmak için yüzey gözeneklerini açığa çıkarır.
Ardından tesisatçı, silindir ve silecek gibi özel alet ve ekipman kullanarak kaplamayı uygular. Epoksi boya uygulamak için ürün açılır ve daha sonra rulo kullanılarak uygulanır veya püskürtülür. İki uygulama işlemini karşılaştırırken, profesyonel bir ekiple çalışmanın neden önemli olduğunu görebilirsiniz. Epoksi kaplama ve epoksi boya arasındaki bir benzerlik, uygulama işleminin iki veya üç kat olacak şekilde yerine getirilmesidir.
Epoksi kaplamalar boya değildir; güçlü, dayanıklı ve uzun ömürlü koruma katmanlarıdır. Bu kaplamalar kaymaya dayanıklı, çok yönlü ve estetik olarak hoştur. Sadece geniş bir renk yelpazesinden seçim yapmakla kalmaz, aynı zamanda güzel renkli metalik pullar ekleme seçeneğiniz de vardır.
Epoksi boya uygulamasının uzun yıllar ilk günkü gibi kullanılabilmesi için işlem aşamasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar mevcuttur. İlk aşamada uygulanacak zeminin epoksi boya uygulaması açısından uygunluğunun incelenmesi gerekir. Müteakip aşamada uygulanacak zeminin her türlü kir, pas, kum vb. kalıntılardan temizlenmesi gerekir.
Ayrıca zeminde bulunan girinti ve çıkıntıların tamir edilerek zeminin düz hale getirilmesi de önemlidir. Uygulama öncesi mutlaka bir işlem planı yapılmalı ve bu plan eşliğinde ürün alana uygulanmalıdır. Uygulama, alana epoksi astar atımı ile başlar ve sonraki adımda ara kat atılır. Son olarak ise rulo, çekpas veya mala yardımı ile epoksi boya atılır ve boyaya son deseni verilerek kurumaya bırakılır.
Epoksi boya uygulaması kolay olmakla beraber alanında uzman kişiler tarafından yapılması ürünün ömrünü uzatarak sonradan istenmeyen sorunların yaşanmasını engeller. Bu kapsamda uygulama yapmak istediğiniz alan hakkında ön keşif yaptırmak ve uygulama esnasında uzman ekiplerimizden destek almak için lütfen Ankara Epoksi Zemin Kaplama firması ile irtibata geçiniz.
Epoksi boya uygulandığı yüzeyin sudan, sıcaktan, nemden ve sert darbelerden etkilenmesini engeller. Hijyeniktir kolay kolay toz tutmaz ve antibakteriyel yapısı nedeni ile hastane ve okul gib alanlarda özellikle tercih edilir.
Ayrıca epoksi boyanın kolay temizlenebilir yapıda olduğunu belirtelim. Epoksi boya kullanım alanları, genel olarak endüstriyel alanlar, ev ofis zeminleri, hastane ve laboratuvar ve otoparklar olmak üzere sıralanabilir. Bu kullanım alanlarına ek olarak epoksi boyanın dekoratif amaçlı kullanım oranı da artmaya başlamıştır. Bu kapmada ev ve ofis içerisinde masa vb. ürünlerde kullanılabilir.
Bazı insanlar epoksi kaplama ve epoksi boya terimlerini karıştırırlar, ancak ikisi de birbirinden oldukça farklıdır. Evinizin veya iş yerinizin zeminini, garajını veya başka bir beton yüzeyini döşemek istiyorsanız, boya ve kaplama arasındaki farkı iyi bilmelisiniz. Bu sayede istediğiniz estetik görünüm için doğru karar verebilirsiniz. İki epoxy çeşiti arasındaki ilk fark, kaplamalar sertleşir, fakat boya kurur. Ayrıca yüzde yüz katı epoxy kaplama kullanıldığında, yüzey sertleşir ve dayanıklı hale gelir; bu da yüzeyi kimyasallar, aşınma, darbe, yağ, gres ve lekeler gibi şeylere karşı dayanıklı hale getirir.
Dikkate alınması gereken diğer bir fark ise; epoksi kaplamaların poliamin sertleştirici ve epoksi reçineden oluşan iki bileşenli bir malzeme olmasıdır. Kaplamalar uygulanmadan önce, profesyonel bir yüklenici veya montajcı iki bileşeni karıştırmalıdır, fakat epoksi boya kaplamanın aksine kullanıma hazır ve tek parça halindedir.
Tipik olarak, epoxy boya lateks akrilikten yapılır, ancak ürüne bağlı olarak formüle az miktarda epoksi eklenebilir. Epoksi mevcut olduğunda, boya aslında beton yüzeye daha iyi yapışır ve yüzeyi daha dayanıklı hale getirir. Formüle epoksi eklenmediğinde, özellikle çok kullanılan alanlarda boya soyulur ve çatlar. Epoxy boya lekelenmeye kolaylıkla maruz kalırken epoksi kaplamalar için bu sorun değildir.
Epoksi boya uygulama kolaylığı, uzun ömürlü olması ve sağlamış olduğu çeşitli renk ve desen alternatifleri nedeni ile son zamanlarda en yaygın kullanılan kaplama ve yalıtım ürünlerinin başında gelir. Peki, epoksi boya fiyatları nedir? Ürün fiyatları kullanılacak malzeme kalitesine, uygulanacak alanın genişliğine, tercih edilen desen ve renk çeşidine ve işçilik durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Bu noktada standart bir fiyat vermek yanıltıcı olabilir. Bu kapsamda epoksi kaplama ve boya ürünlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak ve indirimli fiyatlarımızdan faydalanmak için lütfen bizimle irtibata geçiniz.
Ankara Epoksi Zemin Kaplama'ya ankaraepoksizeminkaplama.com adresinden ulaşabilir ve Epoksi Boya fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Paylaş :