Ev ve ofis dekorasyonunda estetik görünümü ile epoksi masalar kullanışlı ve uzun ömürlü kullanıma sahip olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Hijyenik ve kolay temizlenebilir yapısı ile genellikle mağazalarda ve restaurantlarda da oldukça fazla kullanılmaktadır. Estetik görünümüne ek olarak, sebebi olmaktadır.Özel ağaçlardan alınan kütüklerin oyularak, doğal görünümünü bozmadan, belirli bir desen halinde oyulduktan sonra, boşlukların epoksi (şeffaf reçine) ile kaplanmasıyla üretilir.
Epoksi ile kütüklerin kaplanmasındaki amaç; yapılan ürünün dayanıklılığını artırmaktır. Yapıştırma gücü çok kuvvetli olan epoksi birçok alanda da zemin kaplama ve onarım malzemesi olarak da çok sık kullanılmaktadır. Epoksi; ısı, nem ve çarpmalara karşı oldukça dayanıklı bir malzemedir. Bu nedenle ev dekorasyonunda farklı bir tasarım istiyorsanız epoksi masayı tercih edebilirsiniz. Epoksi masa yapımında seçilen ağaç türü oldukça önemli bir yere sahiptir. Uzun ömürlü bir yapıya sahip olması için çoğunlukla masif ahşap, ceviz ağaçları ya da meşe tercih edilmektedir.
Epoksi masaları özel mobilya mağazalarından temin edebileceğiniz gibi evde kendinizde uygulayarak yapabilirsiniz. Epoksi masa yapımında kullanılacak malzemeler şu şekildedir;
- Masa için kullanılmak istenen ahşap cinsi,
- Epoksi reçinesi ve sertleştirici vernik,
- Oyma işlemi için el frezesi,
- Çizim işlemi için kalem,
- Tercihe göre çeşitli aksesuar ürünleri,
- Aksesuar ürünlerini ahşaba yapıştırmak için yapıştırıcı,
Belirli bir şekle sahip ürün istiyorsanız seçtiğiniz ahşabın pürüzsüz bir yapıya sahip olması oldukça önemlidir. Ancak bir şekil belirlemeden doğal bir görünüm oluşturmak istiyorsanız pürüzsüz yapıda olmasa da olabilir.
Epoksi masa tasarımlarında genellikle renkli ve zengin algıdan dolayı nehir ve akarsu gibi desenler yapılmaktadır. Bu tarz bir masa istiyorsanız üzerine akarsuyu andıran bir şekil çizebilirsiniz. Kalem ile pürüzsüz ahşabın üzerine çizilmiş şekli, el frezesi ile oyularak şekil boyunca çukurlar oluşturulur.
Çok fazla derinlik vermemeye özen göstermelidir. Örneğin; ahşap 3 cm’lik bir kalınlığa sahipse bunun 1,5 cm’i kazınmalı. Aksi halde epoksi reçinesi döküldüğünde akmaması ve etrafa bulaşmaması için alt kısımda kalıp gibi bir koruyucu kullanmak gerekecektir.
Bu nedenle ahşabın yarısını oyarak şekil vermek daha pratik bir işlem olacaktır.
Ahşabın kenar kısımlarında da aynı özen gösterilmelidir. Epoksinin yere döküleceği veya bulaşabileceği açık uç bırakılmamalıdır. Yani daha iyi bir tanımlama gerekirse ahşabın üzerine çizilmiş şekiller küçük bir havuz olarak da düşünülebilir. Kenarları yanlışlıkla fazla oyulduysa kapatma işleminde plastik malzeme tercih edebilir.
Epoksi malzeme plastiğe yapışmadığından epoksi donduktan sonra plastik malzeme çıkarabilir. Aksesuar seçiminde de plastik objeler tercih edibilir. Seçilen obje oyulan ahşabın dibine yapıştırılmalıdır.
Daha sonraki adım ise, epoksi reçinesini verilen şeklin içerisine dökmek. İlk kat yaklaşık 1 cm kadar dökülerek oluşan hava kabarcıkları yok edilmeli. Daha sonra ikinci katı ve üçüncü katı da dökülerek oyukları tamamen doldurulmadır.
Epoksi malzemesinin kuruması için yaklaşık 1 gün kadar beklenmeli. Kuruma işleminden sonra ise masa zımparalanarak ve verniklenerek kullanıma uygun hale getirilmelidir. Böylelikle zevkinize hitap eden epoksi masa ile ev ve ofis dekorasyonlarında özgün ve özel bir parçalar oluşturulabilir.
Epoksi masaları evinizde kendiniz yapabileceğiniz gibi ki bu işleme "diy" adı verilir ve hobi sahipleri bunu zevkle yaparlar. Eğer bu epoksi masalar konusunda yardıma ihtiyacınız olursa bizimle iletşime geçebilirsiniz.
Paylaş :