Epoksi zemin kaplama son yıllarda birçok sektör tarafından gerek iç mekân gerekse dış mekânlarda çok fazla tercih edilmektedir. Antibakteriyel epoksi zemin kaplama uygulamasının, kullanıcıya sağladığı avantajlar oldukça fazladır. Uygulama esnasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına zemin etüdlerinin doğru yöntemlerle gerçekleştirilmesi gerekli olan bir uygulamadır. Bu sebeple konusunda uzman olan işletmelere yaptırmanız önemlidir.
Epoksi ticari ve endüstriyel tüm zemin kaplamalarında çok fazla kullanılan mükemmel yapışma, kimyasal ve ısı direnci yüksek, mekanik dayanım ve elektriksel yalıtım özellikleriyle bilinen iki kompenentli (bileşenli) sıvı ve jel kıvamındaki reçinedir. Epoksi maddesi zemine uygulandıktan sonra süratle katılaşır ve iki hafta içerisinde kürlenerek oldukça sert kemikleşen bir yapı halini alır.
Epoksi malzeme genel olarak beton zeminler üzerine uygulanan, uzun yıllar dayanabilen ve ağır yüklerde dahi kolay zarar görmeyen yüksek performanslı, pürüzsüz ve dayanıklı bir yüzey sağlar.
Epoksi zemin kaplama her türlü zemin için farklı olmakle beraber 0,5mm-10mm arasında ve istenilen renklerde kolaylıkla uygulanabilir. Çok çeşitli epoksi kaplama uygulamaları yapılmakla beraber ihtiyaçlara ve özgün koşullara bağlı olarak nasıl bir epoksi uygulaması yapılacağına karar vermek için aşağıdaki başlıklara dikkat etmeniz gerekir:
- Epoksi kaplama uygulaması yapılması düşünülen zeminin durumu,
- Epoksi uygulama yapılacak alanların kullanım amacı,
- Araç trafiği olup olmadığı ve yoğunluğu, varsa kullanılan araçların lastik mi yoksa metal tekerlekli mi oldukları,
- Çeşitli kimyasal etkilerin varlığı,
- Yüksek sıcaklık etkisi varlığı,
- Kaymazlık beklentisi,
- Hijyen beklentisi,
- Uygulama süresi,
- İşletmeye özgün diğer koşullar.
Uygulama öncelikle epoksi zemin kaplama yapılacak olan mevcut yüzeyin durumu, hazırlık aşamasını belirleyen bir unsurdur. Yüzey hazırlığının yapılması için toz, boya, yağ gibi benzer kirlerin yüzeyden temizlenip arındırılması ve çukur, çatlak, kırık gibi tadilat gerektiren alanların tamirlerinin yapılması gerekir. Hazırlanan yüzeye önce epoksi astar uygulanır ki bu astar yüzey ile yapılacak boya arasındaki bağlayıcı katmandır.
Epoksi malzeme hazırlık aşamasında önce ilk bileşen düşük devirli karıştırıcı yardımıyla karıştırılırken ikinci bileşen zaman geçirmeden üzerine ilave edilir ve malzeme homojen hale gelene kadar karıştırılır. Astar yüzeyin darbe ve kimyasal direncini arttırırken aynı zamanda kendisinden sonra gelen katların yüzeye yapışmasını olanak verir. Ara kat uygulaması yapılırarak yüzey nem, toz ve hava akımından korunmalıdır. 8 saat kurumaya bırakıldıktan sonra son kat uygulaması tamamlanır, sonrasında ise hava ve ortam sıcaklığına bağlı olarak kurumaya bırakılır.
Antibakteriyel epoksi zemin kaplamaları;
Hastanelerde,
Sanayi mutfaklarında,
Kuru ve yaş gıda maddesi üretilen fabrikalarda,
Entegre et tesislerinde,
Kimya ve ilaç sanayisinde,
Ambalajlama ve depolama alanlarında,
Hijyen gerektiren yerlerde, toz tutmaması ve mikrop barındırmadığı için güvenle kullanılanılır.
Yüzeyinin pürüzsüz ve çok düzgün olması sebebiyle hijyenik ortamlar için ideal olan bu kaplama genel olarak 1-3 mm kalınlıkta uygulanmaktadır. Antibakteriyel özelliğinden dolayı Epoksi self levelling kaplama sistemi orta ağırlıklı trafik yüklerine dayanıklıdır. Ayrıca toz tutmaz ve mikrop barındırmaz özelliğinin yanı sıra parlak ve camsı bir yüzey oluşturur.
Endüstriyel zeminler birçok nedene bağlı olarak kısa bir süre içerisinde yıpranabilir ve zeminde çeşitli bozulmalar meydana gelebilir. Epoksi zemin kaplamaları, beton üzerine uygulanan diğer geleneksel kaplamalara göre birçok avantaj sağlar. Antibakteriyel epoksi zemin kaplama, kimyasal reçine olduğundan ve termosetler grubundan bir yapıştırıcı olmasından dolayı su, asite ve alkaliye karşı direnci çok iyidir. İstenilen herhangi bir zeminde ve istenilen renklerde yekpare uygulanabilir. Bunun yanısıra, parlak, su geçirmez ve kimyasal mukavemeti çok yüksek olması gibi özelliklerinden dolayı aşınmaya ve sürtünmeye karşı oldukça dayanıklıdır.
Epoksi zemin kaplama uygulamalarının tercih edilmesinin nedenlerini;
-Suya, alkali ve asitlere karşı en yüksek dirence sahip malzemeler ile üretilmiş olması,
-Endüstriyel kullanımının yanı sıra, hijyenik ve kolay temizlenebilir olması,
-İç alanların parlaklığını önemli ölçüde artırarak daha parlak bir yüzey oluşturması,
-Sürtünme, aşınma gibi ağır ve sürekli trafiğe dayanabilecek sağlamlıkta dayanıklı bir yüzey sunması,
-Temizlenmesinin kolay olması,
-Yağ lekelerine ve suya karşı dayanıklı olması,
-Üretim tesisleri için kimyasal olarak dirençli bir yüzey sağlaması,
-Yüzey kaymaz katkılar içerdiğinden size daha fazla güvenlik sunması,
-Farklı desenlere ve özellikle 3D gibi sıradışı kaplamalara olanak vermesi,
-Mevcut beton zeminlerde aşınma ve yıpranmayı önlemesi,
-Antibakteriyel olması,
-Kuvvetli yapıştırma gücüne sahip olması,
-Kolay uygulanabilir ve ekonomik olması,
-Uygulandığı alanlarda yalıtkanlık özelliğine sahip olması.
-Uygulama süresinin kısa olması,
Boya kataloğundaki tercih edilen renklerin başında ise, bej, gri ve açık mavi tonları gelmektedir.
Epoksi zemin kaplama fiyatları m2 oranına ve malzeme kalitesine göre belirlenir. Aynı zamanda ortalama bir epoksi zemin kaplama m2 fiyatı genel olarak 40 TL ile 100 TL arasında değişebilmektedir. Ayrıca; malzeme kalitesi, malzeme miktarı, alanın büyüklüğü (m2), uygulama zorluk derecesi, şuanki zeminin durumu, gerekli ise zemin temizleme işlemlerine göre fiyat belirlenir.
Linkteki hizmetlerimiz https://www.ankaraepoksizeminkaplama.com/epoksi-kaplama-urunler sayfasından diğer hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz.
Paylaş :